woensdag 14 april 2010

Verplichte scholing: de bonus is een laptop (NovaCollege, Annet Smith, Bernadette Sprenkeling)

Annet en Bernadette delen gelijk aan alle deelnemers het boekje (laptops in het MBO, hoe? zo! ook vandaag en morgen te verkrijgen bij Kennisnet –en te bestellen via kennisnet.nl-)) uit :).

Tijdens de inleiding waar naar de motivatie van de mensen in de zaal wordt gevraagd, blijkt gelijk dat het onderwerp breder moet worden gezien dan het ‘ding’ alleen.

Alle docenten (800) van het Nova hebben ondertussen een laptop en de bijbehorende scholing ontvangen.

Kader
Een aantal jaren geleden is  Nova met een traject gestart met als titel ‘ICT as a commodity’. Gezorgd moest worden voor voorzieningen in de gebouwen en laptops voor docenten en studenten. Om ervoor te zorgen dat er ook optimaal gebruik wordt gemaakt van alle investeringen werd ervoor gekozen om verplicht te scholen. Een verplichte dag. Pas na afloop kreeg men de laptop. De scholing werd georganiseerd door de eigen organisatie (nova-academie) daar speciaal voor bedoeld. De docenten contractonderwijs zijn hiervoor opgeleid. (er zijn twee varianten aangeboden: een normale en eentje met een wat zwaardere processor voor bijvoorbeeld autocad)

Verplicht karakter =WEERSTAND
Gelukkig verstomde de negatieve geluiden snel. De cursus ging niet over het gebruiken van de laptop, maar de toepassing van de laptop in de les!

Naast de scholingsdag wordt de mogelijkheid geboden om terug te komen met andere vragen.

De laptopscholingsdag wordt onderverdeeld in 4 blokken:
1. techniek en veiligheid (inloggen met een token en hoe de omgeving is beveiligd)
2. portal en email (basishandigheidjes over de nova portal en outlook vs webmail, toch weer nuttig na een paar jaar ermee werken)
3. digitaal leermateriaal zoeken en vinden (teleblik,kennisnet, wikiwijs)
4. digitaal leermateriaal maken (zelf iets produceren)
Het scholingsmateriaal van de dag wordt nu ook verspreid en mag worden hergebruikt.

Tip
: Een filmpje wat erg leuk is over veiligheid en informatiebeveiliging gemaakt door studenten van ROC Midden Nederland (What the h@ck) Een leuke aanleiding voor discussie!

Praktisch: Stroomvoorziening lastig: mensen hebben echt stroom nodig: leidt toch soms tot onveilige situaties (draden over de grond).

Samenstelling van de groep
Bij scholing is het lastig om de samenstelling van de groep gunstig te laten zijn:
-Grote verschillen in digitale vaardigheid (er zou van te voren een intake moeten plaatsvinden, maar men kan ook leren van elkaar?)
-Wat kun jij mij vertellen? Ik weet alles al..
-Groepen waren heterogeen, ook om teams niet helemaal leeg te laten stromen. Dat levert soms een leuke groep op en soms niet.

Na-en vervolgscholing
De ruimte om verder ‘door te leren’ wordt nadrukkelijk aangeboden: Veel docenten willen graag meer weten over de portal en powerpoint. Er zijn meerdere trainingen aangeboden waarop men kon inschrijven.

Dagelijks nodig
De laptop zal bij Nova ook worden gebruikt voor het dagelijks werken met Magister door docenten.

Uitfaseren vaste werkplekken
De vaste werkplekken zijn er helemaal uitgegooid. Het afscheid nemen was soms niet gemakkelijk… (hier ook veel weerstand…)
Wellicht moet er wat worden geregeld mbt arbo. Ook voor de leerlingen:docenten moeten leerlingen niet de hele dag achter de laptop laten werken (let op: voor leerlingen gelden dezelfde regels als voor medewerkers mbt 2 uur!)

Als voordeel wordt gezien dat men nu thuis ook overal bijkan: applicaties worden streaming aangeboden.

Stellingen:
1. verplichte scholing is nodig: uit henzelf komen docenten er niet toe. Prikkelen zou beter zijn, maar gaat te langzaam? Het moet sowieso onmogelijk worden gemaakt om op  andere wijzen te kunnen werken.

2. als je een docent een laptop en beamer geeft, ontstaat de behoefte om ermee te werken vanzelf. Dit is wel gedeeltelijk waar. Zeker als er relevante content beschikbaar en vindbaar is.


tip: kijk naar laptops met een numeriek toetsenbord voor de docenten die veel met excel en boekhoudprogramma’s werken.

www.slideshare.net/novacollege (alle presentaties van het novacollege staan daar)

Meer weten over het scholingsaanbod van nova-academie? er is nog een sessie over! ronde 4 ruimte 47.

1 opmerking: